In de professionele videografie kom je vaak de term RAW video tegen. Maar wat is een RAW video nu eigenlijk? En waarom kiezen filmmakers en videografen ervoor om in RAW te filmen? Wat maakt deze videobestanden nu zo speciaal? In deze blog gaan we dieper in op deze vragen.
Wat is een RAW video nu precies?
Een RAW video is een ongecomprimeerd en onbewerkt videoformaat dat direct wordt vastgelegd door de beeldsensor van de camera. Het wordt gezien als het “digitale negatief” van de videografie. Net als bij de RAW foto’s, bevat een RAW videobestand alle informatie die de camera vastlegt. Zonder enige nabewerking, compressie of kleurcorrectie. RAW is overigens geen afkorting maar betekent letterlijk ‘ruw’.
Belangrijkste kenmerken van RAW video:
- Ongeraffineerd: Er wordt geen gebruikgemaakt van filters of bewerkingen. Het materiaal bevat alle ruwe data zoals de camera dit heeft vastgelegd.
- Hoog dynamisch bereik (HDR): Bij een RAW bestand wordt er een groter bereik tussen de donkere en lichte delen van een scene behouden. Dit is belangrijk voor kleurcorrecties en het herstellen van de details in de postproductie.
- Flexibiliteit: RAW biedt veel meer mogelijkheden tijdens de nabewerking, omdat het alle originele data bevat. Denk hierbij aan kleurcorrecties, exposure-aanpassingen en het toepassen van creatieve effecten.
Waarvoor wordt een RAW video gebruikt?
In professionele producties waar kwaliteit en flexibiliteit essentieel zijn, wordt vaak de RAW video setting gebruikt. Je kunt op deze manier de beelden tijdens de nabewerking volledig naar je eigen inzicht bewerken. Daarom is RAW populair bij films en documentaires. Je kunt precies de gewenste look bereiken, vooral bij grote producties. Ook voor commercials en high-end promovideo’s waar ieder detail belangrijk is, zijn RAW beelden ideaal. In muziekvideo’s wordt vaak geëxperimenteerd met kleur en belichting en daarvoor is RAW materiaal perfect. Maar ook bij slow-motion en actie-opnames zijn RAW beelden belangrijk. De snelle bewegingen zullen scherper en realistischer overkomen.
Waarom moet een RAW bestand altijd worden bewerkt?
RAW video’s zien er in hun originele vorm “vlak” of dof uit. Ze zijn niet bedoeld om direct te worden afgespeeld. De beelden zijn nog niet bewerkt en hebben nog geen kleuraanpassingen ondergaan. RAW video’s zullen dus altijd eerst moeten worden bewerkt om een goed eindresultaat te krijgen. Het is essentieel dat je de beelden goed bewerkt. Ook dien je de belichting aan te passen om de gewenste sfeer en stijl te creëren. Je kunt details herstellen in overbelichte of onderbelichte delen van de video. RAW bestanden zijn zeer groot. Tijdens de nabewerking is het belangrijk dat je de video comprimeert naar een formaat dat geschikt is voor afspelen en delen, zoals een MP4- of ProRes-bestand. Omdat het materiaal ruw is, biedt het meer ruimte om te experimenteren. Denk hierbij aan het toepassen van visuele effecten of unieke stijlen. Wanneer je graag de video professioneel wilt laten bewerken, dan helpt Montlium Medium je graag. Met onze video laten editen dienst zorgen wij ervoor dat jouw RAW materiaal wordt omgezet in een verbluffend eindresultaat.
De voor- en nadelen van RAW video
RAW videomateriaal heeft niet alleen voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. We zetten graag de voor- en nadelen voor je op een rij:
Voordelen van een RAW Video bestand
- Flexibele nabewerking: Tijdens de nabewerking kun je vrijwel alles aanpassen zonder dat je hierbij kwaliteitsverlies hebt. Het is dus maximaal flexibel.
- Hoog dynamisch bereik: In schaduwen en highlights blijven de details behouden.
- Professionele kwaliteit: Bij high-end producties zoals films, commercials en documentaires is RAW materiaal ideaal.
Nadelen van een RAW Video bestand
- Bestandsgrootte: Een RAW bestand vereist enorm veel opslagruimte.
- Hogere eisen aan hardware: Wanneer je de RAW beelden wilt bewerken, vraagt dit om een krachtige computer en geavanceerde software.
- Tijdrovend: De nabewerking is veel intensiever en kost daardoor meer tijd.
De juiste camera-instellingen voor RAW video
De camera-instellingen zijn cruciaal wanneer je met RAW video werkt. Hoewel RAW je veel flexibiliteit geeft in de nabewerking, is het wel belangrijk om tijdens de opnames alvast een stevige basis te leggen. Er zijn wel nog een aantal aandachtspunten voor het filmen. Tijdens de opname is het verstandig om de witbalans alvast zo goed mogelijk in te stellen. Achteraf kan er wel een correctie worden gedaan, maar op deze manier helpt het om een realistische preview te krijgen. Zo voorkom je ook dat je veel tijd kwijt bent met de nabewerking. De ISO en belichting zijn ook een punt van aandacht. Bij een RAW video heb je meer mogelijkheden om details zoals schaduwen en highlights te herstellen, maar het is geen wondermiddel. Overbelichting kan ervoor zorgen dat je details verliest in de lichtste delen van je video, zelfs in RAW. Het is daarom belangrijk dat je de belichting van tevoren goed instelt. Hier zijn tools voor, zoals een histogram of zebrapatronen, zodat je beeld goed is uitgebalanceerd.
RAW video en resolutie: wat is de relatie?
Bij RAW video’s wordt er vaak een hoge resolutie gebruikt. Zoals 4K, 6K of zelfs 8K. Omdat RAW volledige gegevens van de beeldsensor vastlegt, profiteert het optimaal van hogere resoluties. In combinatie met hoge framerates, zoals 60 FPS of meer, levert de RAW video uitzonderlijk gedetailleerde beelden op.
RAW video en de toekomst van videografie
Ook in de toekomst zullen ruwe video beelden een essentiële rol blijven spelen in de ontwikkeling van camera-apparatuur en videobewerkingssoftware. Steeds meer camera’s ondersteunen hogere resoluties en framerates in RAW, wat inhoudt dat de mogelijkheden zullen blijven groeien. De techniek gaat verder en door de verbeterde compressietechnieken en opslagopties wordt RAW steeds toegankelijker voor een breder publiek
Wanneer je als bedrijf of merk je wilt onderscheiden, dan biedt een RAW video je de kans om content van uitzonderlijke kwaliteit te leveren. De verwachting is dat het gebruik van RAW video’s alleen maar zal toenemen, omdat visuele aantrekkingskracht in bijvoorbeeld social media marketing van enorm belang is.
Praktische tips voor het werken met RAW video
RAW video editing is niet gemakkelijk. Ook vereist het enige planning en voorbereiding. Belangrijk is dat je voldoende opslagruimte hebt. Door de enorm grote bestanden zal de RAW video je opslagruimte snel vol maken. Wanneer je vervolgens de bestanden wilt bewerken, dan heb je de juiste video editing software nodig. Denk hierbij aan DaVinci Resolve, Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro X. Deze programma’s bieden de juiste tools. En uiteraard is het belangrijk dat al je apparatuur goed compatible is zoals je camera en computer. Dit bespaart tijd en voorkomt je veel frustratie tijdens het bewerkingsproces.
Conclusie: waarom RAW video de moeite waard is
Een RAW video biedt ongeëvenaarde flexibiliteit en kwaliteit. Het vraagt echter wel een doordachte aanpak en professionele nabewerking. Videografen hebben door de RAW kwaliteit de mogelijkheid om kleuren, belichting en details perfect af te stemmen op hun eigen visie. Het werken met RAW is echter wel intensiever en zal meer vragen van je apparatuur en workflow, maar de resultaten zijn wel indrukwekkend. Deze kwaliteit kun je met gecomprimeerde formaten niet evenaren.
Wanneer je met RAW videomateriaal werkt, is dit een specialistische taak die ervaring, vakmanschap en de juiste tools vereist. Bij Montlium Media hebben wij jarenlange ervaring, ook in het bewerken van RAW bestanden en het omzetten van deze ruwe beelden naar indrukwekkende en professionele video’s. Bij Montlium Media zorgen we ervoor dat jouw RAW video’s worden omgezet in visueel verbluffende content die je doelgroep aanspreekt. Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen het maximale uit jouw videoproject te halen!