Wat is FPS?

Tijn Groenewoud

Laatst bijgewerkt: 22/11/2024

Wanneer je ooit met video-instellingen hebt gewerkt of een video hebt opgenomen, dan ben je waarschijnlijk de term ‘FPS’ tegengekomen. Maar wat is FPS nu precies? FPS staat voor ‘frames per second’ (frames per seconde). Het is een cruciaal aspect van video-opnames en video-weergaves. Het is van grote invloed op hoe vloeiend of realistisch een video eruitziet, en een belangrijke factor om te overwegen bij het filmen voor verschillende doeleinden. In deze blog leggen we je graag uit wat FPS precies is, welke opties er zijn en hoe je de beste FPS-instelling kiest voor jouw project.

Wat betekent FPS?

FPS, oftewel frames per second, verwijst naar het aantal afzonderlijke beelden (frames) dat iedere seconde in een video wordt weergegeven. Ieder frame is een stilstaand beeld. Hoe meer frames per seconde, hoe vloeiender de beweging in de video lijkt. Bij 30 FPS zijn er 30 afzonderlijke beelden per seconde vastgelegd. Bij 60 FPS zijn dit 60 beelden per seconde en zo verder. Hoe hoger de FPS is, hoe meer details en vloeiende bewegingen je kunt vastleggen. Dit maakt FPS een belangrijke en essentiële keuze bij het bepalen van de stijl en de kwaliteit van je video-opnames.

Welke FPS-opties heb je?

Je hebt verschillende FPS-instellingen beschikbaar, ieder met hun eigen voor- en nadelen. We geven je een overzicht met de meest voorkomende opties en waarvoor ze gebruikt worden:

1. 24 FPS

Dit is een standaard framerate voor films. Het wordt vaak gebruikt omdat het een natuurlijke en filmische uitstraling heeft. De meeste mensen associëren deze framerate met traditionele films. Aangezien er een lange geschiedenis is van films die met deze framerate zijn gemaakt, wordt 24 FPS vaak beschouwd als de “bioscoopstandaard” en heeft het een licht ‘schokkerige’ look. Wordt vaak toegepast bij films, documentaires en video’s die een filmische uitstraling moeten hebben.

2. 30 FPS

30 FPS is een toepassing die vaak wordt gebruikt voor tv-uitzendingen en online video’s (YouTube bijvoorbeeld). Het is iets vloeiender qua weergave dan 24 FPS en wordt beschouwd als hét standaard voor live-uitzendingen en basis video content. De bewegingen zien er iets soepeler uit ten opzichte van de 24 FPS, maar behouden nog steeds een natuurlijke uitstraling. 30 FPS wordt vaak gebruikt bij videoprojecten waarbij natuurlijke beweging belangrijk is.

3. 60 FPS

Wil je actievolle opnames of video’s die er “hyperrealistisch” uit moeten zien, dan kom je bij de 60 FPS. Hierbij krijg je zeer vloeiende bewegingen. Bij gaming video’s, sportopnames en slow-motionvideo’s wordt 60 FPS vaak gebruikt. 60 FPS maakt het mogelijk om vloeiende acties vast te leggen zonder dat er bewegingsonscherpte ontstaat.

4. 120 FPS en hoger

120 FPS, 240 FPS of zelfs 480 FPS en hoger zijn framerates die speciaal worden gebruikt voor extreem vloeiende slow-motion. Omdat er zo’n hoog aantal frames per seconde zijn, kunnen de beelden zonder kwaliteitsverlies worden vertraagd. Dit zorgt voor indrukwekkende slow-motioneffecten. Alleen gespecialiseerde camera’s beschikken over deze hoge FPS-opties. Het wordt gebruikt voor slow-motionvideografie, sportopnames en wetenschappelijke of technische video’s waarbij bewegingen gedetailleerd geanalyseerd moeten worden.

wat is fps uitleg

Welke FPS is het beste voor het filmen?

Welke FPS het beste is bij het filmen, hangt af van het doel van de video en welke stijl je wilt bereiken. Tevens is het belangrijk over welke FPS je apparatuur beschikt. Hier zijn enkele richtlijnen om te bepalen welke FPS je kunt kiezen voor jouw project:

Wat nog wel belangrijk is om te weten, is dat de hogere FPS-instellingen ook meer opslagruimte en verwerkingskracht vereisen. Zeker bij hoge resoluties als 4K. Houdt dus rekening met de specificaties van je camera en de beschikbare opslagruimte bij het kiezen van de juiste FPS.

30 VS 60 FPS: welke moet je kiezen?

Voor online video’s wordt de vraag vaak gesteld of 30 of 60 FPS nu beter is. Het antwoord daarop hangt af van verschillende factoren, zoals je doelgroep en het effect dat je voor ogen hebt. Wil je dat de video natuurlijk en ontspannen aanvoelt, dan is 30 FPS de juiste keuze. Vlogs, interviews en andere content zijn hier goede voorbeelden van.

Voor video’s die meer actie bevatten en een realistische, scherpe weergave vereisen, is 60 FPS de perfecte keuze. Deze framerate is ideaal voor gaming, sport en productvideo’s waarbij details van belang zijn.

Wanneer je met beperkte apparatuur werkt, kan het voordelig zijn om met 30 FPS je content te schieten, omdat deze framerate minder opslagruimte en rekentijd verbruikt. Bij 60 FPS heb je vloeiendere beelden, maar dit vraagt wel meer van je apparatuur en opslag.

FPS en resolutie: wat is de relatie?

Resolutie is het aantal pixels in een frame, terwijl FPS bepaalt hoe vaak die frames per seconde worden weergegeven. Daardoor zijn FPS en resolutie nauw met elkaar verbonden. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de beelden zijn (4K en 8K). Maar wanneer je een hoge FPS combineert met een hoge resolutie, dan dien je een echt krachtige camera te hebben en voldoende opslagruimte. Het is belangrijk om een juiste balans te vinden tussen kwaliteit en prestaties, afhankelijk van je project en je apparatuur.

FPS en de kijkervaring

Door een hogere FPS (zoals 60) in de video te gebruiken, wordt de video aantrekkelijker en dynamischer. Dat is in deze tijd zeker een voordeel aangezien de aandachtsspanne van mensen steeds korter wordt. De juiste FPS kan hierin een enorm verschil maken. Aan de andere kant kan een filmische video met 24 FPS juist een rustigere, meer klassieke sfeer geven.

Wil je meer tips over het aantrekkelijk maken van je video’s? Lees dan onze blog Hoe maak je een goede videohook, waarin we bespreken hoe je de aandacht van je kijkers kunt trekken in de eerste paar seconden van je video.

Voor- en nadelen van een hoge FPS

Er zitten niet alleen voordelen aan het filmen met hoge frames per seconden. Het filmen met veel frames neemt zowel voor- als nadelen met zich mee.

Voordelen van hoge FPS:

Nadelen van hoge FPS:

Montlium Media helpt je bij het maken van de juiste keuzes

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er meerdere FPS-instellingen en hangt het van het doel van de video af welke je het beste kan gebruiken. Hoe hoger de frames per seconden, hoe meer actie binnen de seconde. Het is echter ook zo dat de hogere FPS meer geheugen vraagt van je camera en niet iedere camera beschikt over 30 of 60 FPS. Over het algemeen is 30 FPS prima voor je social media content.

Bij Montlium Media begrijpen we hoe belangrijk de juiste instellingen zijn om een video te maken die jouw visie tot leven brengt. Of je nu een promo video wilt maken met vloeiende actiebeelden, een documentaire met een filmische uitstraling, of een slow-motionvideo voor een social media campagne, wij hebben de expertise om je te helpen de beste FPS en overige instellingen te kiezen. Je kunt ook je video laten editen door ons. Wil je echter liever alles uit handen geven en profiteren van onze ervaring? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Tijn Groenewoud

Laatst bijgewerkt: 22/11/2024

Populaire blogs

Blog categorieën

Waarom Montlium Media

Deel op je socials

Scroll to Top